Muhteşem kokusu ile Açelya çiçeği ve bakımı

Açelya, bahçede çiçek açmasıyla ünlü bir çiçektir. Kışın oda açelyaları da parlak renkleriyle iç mekanımızı zenginleştirir. Güzelliklerinizin uzun süre tadını çıkarmak için güzelliğinize bakarken dikkat etmeniz gerekenleri buradan okuyabilirsiniz.

İç mekan açelyalarının çeşitliliği

Açelya (Rhododendron simsii) odasından ‘Adonia’ için A’dan ‘Zoe’ için Z’ye kadar 100’den fazla çeşit mevcuttur. Zarif beyaz, parlak kırmızı, sarı, pembe, somon rengi veya pembe renklerde mevcuttur. Görsel olarak çok benzer, iki tonlu Hint açelyaları da mağazalarda mevcuttur (Rhododendron indicum ‘Akemi no Tsuki’). Geniş açık veya daha fazla boru şekilli hunili çiçekler var. Bazılarının da boğaz çizimi var. Bu çeşitlerin çoğu, açık havada olduğu kadar iç mekan kültürü için de uygundur ve özellikle bonsai tasarımı için popülerdir.Kullanılmış. Çiçeklenme zamanı çeşitliliğe bağlı olarak büyük ölçüde değişir – örneğin Ocak’ta ‘Eleonore’ çiçekleri, Şubat’ta ‘Balerin’, Ağustos’ta ‘Paloma’, Eylül’de ‘Ganda’, Ekim’de ‘Meggy’, Kasım’da ‘Aline’ ve Aralıkayında ‘Nanu’ çeşidi.

Açelya çiçeği Menşei ve yer

Açelyalar, ayrı bir botanik cins (Azalea) idi. Bununla birlikte, onlarca yıldır ormangülü cinsine dahil edilmişlerdir . Çoğunlukla Asya dağ ormanlarından gelirler ve aslında hiçbir oturma odasında bulunmayan nemli ve serin bir iklimi tercih ederler. Yoğun yetiştirme sayesinde yeni çeşitler daha yüksek sıcaklıklara adapte edilir. Açelyanızı parlak ışığa yerleştirin, ancak doğrudan güneşe değil. Ayrıca, odanızı açelyaları bir ısıtıcının veya televizyon gibi diğer ısı yayan cihazların yanına yerleştirmekten kaçının. 18 ila 21 Santigrat derece arasındaki sıcaklıklar idealdir. Daha sonra bir oda açelası bir seferde iki aya kadar çiçek açabilir. Özellikle uygun yerler, konut komplekslerindeki serin, iyi aydınlatılmış merdiven boşluklarıdır.

Açelya çiçeği

Açelyalar nemi sever

İç mekan açelyalarının kök topları daima kireçsiz su ile nemli tutulmalıdır. Yağmur suyu özellikle sulama için uygundur. Su basmasından her ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır, aksi takdirde köklerin çürümesi riski vardır . Ancak, zaman zaman açelyalara dalmakta yanlış bir şey yoktur. Bunu yapmak için, daha fazla hava kabarcığı çıkmayana kadar saksıyı kök topuyla veya sadece kök topuyla bir kova suya daldırın. Ardından, açelya tekrar tencereye koyulmadan önce fazla suyun iyice süzülmesine izin verilir.
Sürekli donmayan günlerde ve gecelerde, genellikle mayıs ortasından itibaren, oda açelyaları balkon veya terasta gölgeli bir noktada da olabilir . Yağmur yağdığında suyun iyi tahliye edilebileceğinden ve tencerelerde birikmediğinden emin olun. Dikim makinesinin sulamadan sonra bile suda durmaması için ekicinin dibine biraz genişletilmiş kil serpin . Eylül ayının sonundan itibaren, gece hava çok soğuduğunda, açelyaları eve geri getirmelisiniz. Çeşitliliğe bağlı olarak bu, bitkilerin çiçek tomurcukları geliştirmeye başladığı zamandır.

açelya çiçeği

açelya çiçeği nasıldır

Kapalı açelyaları gübreleyin ve kesin

Kural olarak, çiçeklenme döneminde iç mekan açelyaları döllenmez. Bunu birkaç hafta süren bir dinlenme dönemi izler, bu süre boyunca çok az sulama olur ve döllenme olmaz. Daha sonra sonbahara kadar iki haftada bir sulama suyuna sıvı ormangülü gübre ekleyebilirsiniz. Çok yüksek nitrojen içeriğine sahip başka gübreler kullanılırsa, bazı çeşitler külleme ile enfekte olabilir .
Çiçeklenme döneminde solan çiçekleri çıkarmaya devam ederseniz, bazen yeni çiçek tomurcukları görünecektir. Çiçeklenmeden sonra dallar çiçeğin tabanının yarım santimetre altında kesilir . Ardından, iç mekandaki açelyaları olabildiğince serin, ideal olarak don olmadığında bile dışarıya yerleştirin. Gerekirse çiçeklenme dönemi bittikten sonra ilkbaharda saksı değişimi yapılır. Saksı değiştirirken sadece ormangülü toprağı kullanın , çünkü bu asidik aralıkta doğru pH değerine sahiptir. Bu ipuçlarını takip ederseniz, odanızın açelyasının 30 yıla kadar tadını çıkarabilirsiniz.

Odanızı açelyaları alırken buna dikkat etmelisiniz.

İç mekan açelyaları satın alırken, tomurcukların eşit ve olabildiğince yoğun olduğundan emin olun. Saksıdaki açelyalar dükkanda çok uzun süre kuru bırakılırsa, bu çiçek tutumu üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir – bitkiler genellikle tomurcuklarını dökerek tepki verirler. Bu yüzden toprağın nemli olup olmadığını kontrol edin. Pot da çok küçük olmamalıdır. Bitkinin çapının yarısı kadar olması iyidir. Tomurcukların tümü parlak renkte olmalı ve eşit şekilde gelişmelidir. Yapraklardaki zararlılar ve kir, kalitesizliğin kanıtıdır.

Açelya çiçeği yaz ortasından sonbahar mevsiminin ortasına kadar tomurcuk oluşturur. Yılda bir defa olarak da bulunduğu yerin ortamına göre çiçek açar.
Solmuş ve ölmüş olan saksı bitkilerinizi canlandırmanın bir diğer yolu da buz ve sıcak su yöntemidir. Bitkinizin köklerine yeterli miktarda buz koyun. Daha sonra Buzların üzerine sıcak su dökün. Bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlayarak kurumuş saksı çiçeklerinizi canlandırabilirsiniz.
Bir başka açelya çoğaltma yöntemi ise tepe çeliği yöntemidir. Tepe çeliği ile açelya çoğaltma işlemi yapılırken gelişmiş dalların tepesinden 8 – 10 cm arası bir parça kesilerek alınır. Bu dallar yeni saksılara ekilir. Bir başka açelya çoğaltma metodu da tohumla çoğaltmadır.

Bir cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.