Petunya çiçeğinin tarihi ve bakımı hakkında bilgiler

Asıl evleri tropikal Güney Amerika’dır. Petunyalar, en uzun bahçe geleneğine sahip bahçe çiçekleri arasındadır, çünkü muhteşem yaz çiçekleri, büyük, parlak renkli çiçeklerle Mayıs ayından ilk donlara kadar yorulmadan çiçek açar. Bahçe petunyası (Petunia x hybrida), 19. yüzyılda beyaz petunya (Petunia axillaris) ve mor petunya (Petunia integrifolia) arasında bir geçiştir. Şu anda piyasada bulunan çeşitlerin çoğu bahçe petunyalarıdır.

Petunya için büyüme

Botanik açıdan bakıldığında, petunya bir çiçek değil, hızlı büyüyen çalı benzeri bir bitkidir. Koyu yeşillik üzerinde huni şeklindeki çiçeklerle görünümleri, bitki cinsine özgüdür ve tanınması kolaydır. Klasik bahçe petunyaları dört ana gruba ayrılır: Büyük boy çiçekleriyle puan alan Grandilflora petunyaları, kompakt büyüme gösteren multiflora petunyaları ve kısa saplarda sayısız küçük çiçekleri, 15 santimetrelik oldukça küçük NanaCompacta petunyaları ve zarif bir şekilde asılı Pendula petunyaları .

petunya çiçekleri

Petunya çiçeği nasıl sulanır?

yapraklar

Petunyanın yaprakları koyu yeşil, bütün ve hafif tüylüdür. Genellikle biraz yapışkandırlar. Taze çiçek renklerine zıt bir arka plan oluştururlar. Uyarı: Petunya, itüzümü ailesine ait olduğu için yaprakları zehirlidir!

çiçekler

Petunyaların özelliği, yaz renkleri beyaz, pembe, menekşe, kırmızı veya mavi, benekli, dün veya çizgili desenleri olan ve mayıs ayından ekim ayına kadar çok sayıda yorulmadan görünen trompet şeklindeki çiçekleriyle karakterize edilir. Çiçek boyutlarına gelince, grandiflora petunyaları ve multiflora petunyaları farklılık gösterir. Grandiflora çeşitlerinin temsilcileri, gövdeye ayrı ayrı oturan çok büyük, düz bir çiçek ile karakterizedir. Multiflora petunyaları ise biraz daha küçük çiçekleri birbirine yakındır ve daha kısa sürgünleri nedeniyle oldukça kompakt görünür. Yuvarlak başlı dolgulu örnekler gül çiçeklerini anımsatır ve bu nedenle gül petunyası adı altında da satılır.

Bahçe petunyaları her zaman tek renkli değildir. Bu arada noktalı, benekli ve çizgili çeşitleri de mevcuttur.

Petunya için Yer ve alt tabaka

Petunyalar, yaz aylarında çiçek açan tipik balkon çiçekleridir , bu nedenle çok fazla ışığa ihtiyaçları vardır. Bitkiler ayrıca kısmi gölgede gelişir, ancak daha az çiçek oluşur. Sıcak yazlar ve yanan güneş, güneşlenenlere zarar vermez. Bununla birlikte, narin çiçekleri soğuk ve nemli hava koşullarından büyük ölçüde etkilenir, bu nedenle korunaklı bir yer tavsiye edilir. Grandiflora petunyaları, büyük çiçekler hızla yıkandığı için kesinlikle yağmurdan korunmalıdır. Çiçek ne kadar küçükse, çeşitlilik o kadar sağlamdır. Saksı ve kutular için, bileşimi bitkilerin ihtiyaçlarına iyi bir şekilde uyan, düşük pH değerine (5.5 civarında) sahip, demir içeren özel petunya toprağı vardır. Alternatif olarak, normal saksı toprağının yarısı, substrat olarak bataklık toprağı ile karıştırılabilir.

petunya çiçeği hakkında

petunya çiçeği ne zaman çiçek açar?

PETUNYA Dikimi ve bakımı

Petunyalar seraya veya pencere kenarına Şubat ortasından 20 ila 21 santigrat derece arasında tohum kutularında ekilebilir . Buz azizlerinden sonra fideler yavaş yavaş temiz havaya alışabilir. Bununla birlikte, genellikle yaz çiçekleri saksılarda genç bitkiler olarak satılır ve daha sonra yaz başında doğrudan istenen yere dikilir.

Petunyanın güzel büyümesini teşvik etmek için bitkilerin düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Bu, solmuş, solmuş sürgünler ve hasar görmüş alanları ortadan kaldırır. Ara sıra budamanın da çiçek oluşumu üzerinde uyarıcı etkisi vardır. Sabah ve akşam sıcak günlerde az kireçli su (yağmur suyu) ile bol miktarda dökülür. Daima doğrudan toprağı sulayın, yaprakları veya çiçekleri üzerine yağdırmayın! Renkli yaz çiçekleri çok hızlı büyür, bu nedenle besin maddelerine yüksek oranda ihtiyaç duyarlar. Ağır tüketicilerin iyi drene edilmiş, verimli bir toprağa ihtiyacı vardır. Her 14 günde bir fosfor esaslı çiçekli bitki gübresi içeren bir gübre yapılmalıdır.

kışlama

Bahçe petunyaları yıllıktır ve dona dayanıklı değildir. Bitkileri kışlamak istiyorsanız, bunu aydınlık ve serin bir odada (beş ila on derece) yapabilirsiniz. Bunu yapmak için bitkiyi ağır bir şekilde kesin. Gece sıcaklıkları sıfırın altına düşmeden önce bitkiler verilmelidir. Daha sonra kış aylarında düzenli olarak biraz sulama yapılmalıdır.

 

Bahçede kullanın

Yemyeşil büyümeleri ve çiçek bolluğu nedeniyle, petunyalar saksı, çiçek kutuları ve asma sepetleri için bir bitki olarak çok popülerdir. Bahçe petunyaları ayrıca diğer yıllık yaz çiçekçilerinin eşliğinde kendilerini evlerinde hissederler. Ancak hızlı büyüyen petunyaları zayıf ortaklarla bir araya getirmeyin. Petunyalar için uygun bitki komşuları, örneğin, kar tanesi , kadife çiçeği, mine çiçeği, sardunya , ipomoea , lobelia, yıldız çiçeği, fuşya veya koni çiçeği. Petunya, klasik yazlık bahçe bitkilerinden biridir, bu nedenle kutularda, küvetlerde, fıçılarda veya oluklarda sebze bitkileri veya bitkilerle dekoratif olarak da kullanılabilir. Süs çimleri hassas bir kontrast yaratır ve bazen şatafatlı petunyaları gevşetir. petunya veya renkli ısırgan otu gibi dekoratif yapraklı bitkiler de ekime görsel sakinlik katar.

Saksıda yetiştirilen petunyaların sadece kökleri sulanmalı, yaprakları nemli bırakılmamalıdır. Bahçede yetişen petunyalar da yine köke doğru sulanır. Çiçeklenme dönemi olan yaz aylarında bitki daha çok suya ihtiyaç duyar. Her gün aynı miktarda, oda sıcaklığında sulanmalıdır.
Diğer bitkilerde de olduğu gibi, petunyalarda kuru veya ıslak toprakları sevmezler. Bu nedenle, her zaman hafif nemli olan toprakları tercih ederler. Petunyanın suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için toprağa dokunabiliriz.
Petunya çiçeğini, tohumlardan yetiştirilebildiğiniz gibi kış aylarından itibaren ilk bahar sonuna kadar rahatlıkla ekebilirsiniz. Tohumlar, yarı gölgede ve torflu toprak içerisine dikilirse daha sağlıklı olacaktır.

Bir cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.