Bambu ( Phyllostachys ) çiçeği Hakkında tüm detaylar

Bambular yaklaşık 80 ile 130 yıllık aralıklarla çiçek açar. Bugüne kadar bu aralıkları neyin kontrol ettiği bildiğimiz kadarıyla araştırılmamıştır. Bambu çiçek açtığı zaman kendini öylesine harcar ki genellikle daha sonra ölür. İstisnalar, çiçek açtıklarında neredeyse hiç zarar görmeyen pleioblastlardır. Phyllostachys, budama ve iyi gübreleme ile tekrar filizlenmeye geri getirilebilir.

Yapılacak  ilk şeyler:

Bugün bambu satın alırken, bitkilerin yakın zamanda çiçek açmayacağından nasıl emin olabilirsiniz?

Bambu çiçekleri

Avrupa bahçelerinde en çok bilinen ve en yaygın olanı, Fargesia murielae (bahçe bambusu olarak bilinir), 1990’ların ortalarında çiçek açmıştır. Temel olarak, diğer tüm Fargesia çeşitleri de aynı artı / eksi on yıllık dönemde çiçek açmıştır. Bu, bugün satın aldığınız bitkilerin yeni nesilden geldiği ve önümüzdeki 60-70 yıl boyunca çiçeklenmenin güvenli olacağı anlamına gelir. Uzman bir şirketten sertifikalı bitkiler veya yeni çeşitler satın alan herkes kesinlikle “çiçeklenme garantisine” sahiptir. Stabil ve uzun ömürlü bir bitki için ön koşul, elle veya orijinal bitkiden temiz, vejetatif bir çoğaltmadır. Bir müşteri olarak, laboratuvarda çoğaltmaya her zaman biraz dikkat etmelisiniz ve bitkilerin kökeni kesin değildir.

Gerçekte ne sıklıkla çiçek açar?

Türlere bağlıdır. Farjezi son derece nadiren çiçek açar, sadece her 80-120 yılda bir. Yaygın tür Phyllostachys bambusoides, 130 yıllık bir bambunun çiçeklenme dönemleri arasında bilinen en uzun süreye sahiptir. Diğer türler ise çok daha sık çiçek açar, ancak daha sonra hemen ölmezler. Genel olarak, bambu çiçeklerinin birkaç on yılda bir olduğu söylenebilir.

Neden bir bambu çeşidinin tüm örnekleri aynı anda aşağı yukarı çiçek açar?

Çiçeklenme dönemleri arasındaki çok uzun aralık ve aynı zamanda yaklaşık 10 yıllık bir süre içinde çeşitlerin eşzamanlı çiçeklenmesi temelde hala bir muammadır. Aynı genetik materyale dayalı bir tür iç saat olduğuna inanılıyor. Muhtemelen, çeşitli bitkilerin çoğunun rizomlann bölerek yaratıldığı, yani aynı ortak kökene sahip oldukları gerçeğiyle ilgilidir.

bambu çiçeği

evde bambu çiçeği

Bitki çiçek açtıktan sonra neden ölür?

Bambu bitkileri çiçek açtıklarında kelimenin tam anlamıyla kendilerini tüketirler, böylece daha sonra büyümeye devam edecek besin kalmaz. Ancak bu, tüm bambu türleri için geçerli değildir – ancak Fargesia için geçerlidir. Çünkü onların yığın oluşturan rizomları, Phyllostachys gibi stolon oluşturan türlerin geniş dallı ağı kadar çok besin depolayamaz.

Çiçek açmaya başladığında bu konuda yapabileceğiniz bir şey var mı?

Hayır. Diğer bazı bambu türlerinde olduğu gibi budama ve gübreleme burada yardımcı olmuyor. Bitki çiçek açar, tohumlarını yayar ve sonra ölür. Elbette, bu tohumlardan büyüyecek olan yeni nesli yeniden yetiştirebilirsiniz – çiçeklenmenin en az iki nesil boyunca sessiz kalacağından emin olabilirsiniz!

Bambu bitkileri çiçek açtıklarında kelimenin tam anlamıyla kendilerini tüketirler, böylece daha sonra büyümeye devam edecek besin kalmaz. Ancak bu, tüm bambu türleri için geçerli değildir
Türlere bağlıdır. Farjezi son derece nadiren çiçek açar, sadece her 80-120 yılda bir. Yaygın tür Phyllostachys bambusoides, 130 yıllık bir bambunun çiçeklenme dönemleri arasında bilinen en uzun süreye sahiptir.
Şans bambusu olarak da bilinen bambu çiçeği bulunduğu ortama huzur da getirir. Yeni umutlar ve hayallerin yeşermesi için özellikle evlerde ya da ofislerde dekoratif amaçlı tutulur.

Bir cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.