Sümbül için en uygun bakım hangisidir ?

Sümbül (Hyacinthus) rengarenk çiçekleri ile baharı mükemmelleştirir. Sümbülün bakımının nasıl yapılacağı ve sümbül solduğunda ne yapılması gerektiği konusunda ipuçları için burayı okuyun.

Bir vazodaki pencere kenarındaki sümbül, daireyi kış gibi erken bir zamanda büyülü kokusuyla doldurur. Bahçede Mart ayında çiçek açmaya başlarlar. Sümbül, özel bir  kavanozda büyüdüğünde özellikle güzel görünür. Saksıda ve bahçede bakımın en önemli kuralı: düzenli su.

Sümbülün uygun bakımı

hem bahçede hem de ev bitkisi olarak yetişir . Gevşek, havadar bir toprak her zaman önemlidir. Ancak, örneğin kompost altında çalışarak besinler açısından zengin olmalıdır . Bahçedeki toprak çok ağırsa, toprağı biraz gevşetmek için çakıl veya kum katılabilir. Bu, sulama sırasında su basmasını önler. Çünkü bu bitkinin soğanı çürütebilir. Bahar habercisi güneşli bir yeri takdir ediyor.

Solmuş sümbül: yaprakları kesmeyin

Sümbülün çiçeklenme zamanı bir sonraki baharda Mart ayından Mayıs ayına kadar uzanır. Kuru havalarda sulamanız gerekir: toprak daima nemli olmalıdır. Bitkiler solduğunda çiçek sapları kesilir. Olduğu gibi  lale  , sen bitki yaprakları bırakın. Sümbül gelecek yıl için gücünü onlardan alıyor. Sonbaharda bu bitkinin tekrar gübre veya komposta ihtiyacı vardır. Yatakta çok az yeriniz varsa, soğanları yaz boyunca kazıp kuru ve karanlık bir yerde saklayabilirsiniz. Sonbaharda soğanlar tekrar toprağa döner.

Sümbül dikmek için doğru zaman

Sümbül dikmek için en uygun zamanlar Ekim ve Kasım aylarıdır . Bitkiyi dikerken, soğana zarar vermemeye çok dikkat etmelisiniz. Dikim derinliği, soğanın çapının iki katı olmalıdır. Çiçek soğanları da birbirine çok yakın dikilmemelidir. Sonbaharı kaçırdıysanız, ilkbaharda bahçeye sümbül ekebilirsiniz – ancak o zaman daha fazla don olmamalıdır.

Hazırda bekletme sümbülleri

Saksı bitkisi olarak da çok yıllıktır. Ancak, bunları sürdürmek biraz zaman alır. Çiçeklenme döneminden sonra su temini kademeli olarak sıfıra indirilir. Bitki daha sonra rahatlayabileceği ve yaz uykusunu alabileceği en karanlık odaya yerleştirilir. Bu aşamada onlara bakmak zorunda değilsin.

sümbül bakımı

sümbül kaç günde bir sulanır

Saksıda sümbül bakımı

Saksı bitkisi olarak sümbülün çok benzer gereksinimleri vardır. Soğan çiçeklerini kendiniz yetiştirmek istiyorsanız, ekim veya sonbaharda besin açısından zengin topraklı bir tencereye de dikebilirsiniz. Alt kısımda çakıl taşlı bir drenaj tabakası, zarar veren su basmasını önler. Toprak hafifçe dökülür, ardından saksı on hafta boyunca serin ve karanlık bir yere konur.

Çiçeği nadiren dökülür ve hiçbir durumda doğrudan ampulün üzerine dökülür. İlk yeşil uçlar göründüğünde, pencere pervazı gibi aydınlık bir yerde ılık bir yere gidebilir. Sulama artık gerektiği gibi yapılır, ancak soğanlı bitki asla kurumamalıdır. Bu çiçek, özellikle çiğdem , nergis ve lale içeren kaselerde güzelce düzenlenebilir.

Diğer bitkilerle uyumluluk

Bahar çiçekleri severler veya bahçe pansies ısmarlama böyle unutma beni fakirler gibi diğer yaylı olgunlaşanlar, çok iyi kombine edilebilir.

Yeni çiçeklenme dönemi için sümbül soğuğa ihtiyaç duyar

Uykulu bitki Ekim ayında, sözde soğuk tedavi ile hayata döndürülür. Bu işlem, taze toprakta saksı değişimi ile başlar ve ardından üç hafta boyunca sürekli nemli tutulur. Bundan sonra buzdolabında altı ila sekiz hafta bekletilir ve bu da yeniden büyümesine neden olur. Ticaretteki çiçek soğanları zaten soğuk işlenmiş olarak sunuluyor.

sümbül renkleri

sümbül bakımı

Sümbül kozalakları çiçeklenmeye yardımcı olur

Yeterince karanlık değilse, çiçek soğanı kağıttan kolayca yapılabilen özel bir şapkaya takılır. Basit sivri uçlu bir şapka veya koni şeklindedir. Karartma, dünyadaki zamanı simüle eder. Kökler şimdi oluşuyor. Su her zaman bardağa taze olarak doldurulmalıdır. Bitki kapağı kaldırırsa ve tomurcukların ilk rengi görülebilirse,  pencere pervazına doğru hareket edebilir. O zamana kadar yaklaşık iki ila üç ay sürer.

Sümbül: adın anlamı

Sümbül adını Yunan mitolojisinden alır. Spartalı kral Amyklas’ın oğlu Hyakinthos, nefes kesici güzelliğiyle hem insanların hem de tanrıların ilgisini çekmiştir. Ancak güzel görünümü bile onu kaderinden kurtaramadı: Bir disk tarafından kafasına vurularak öldürüldü. Efsaneye göre, genç adamın kanı toprağa döküldü ve ondan muhteşem bir bitki çıktı. Sümbül çiçek açtı ve bizzat Yunan tanrısı Apollon’un ölmüş arkadaşının adını verdiği söyleniyor.

Sümbül veya sümbül çiçeği, bulunduğu ortamı güzel kokusuyla saran, renk renk açarak baharı müjdeleyen, kolay yetiştirilen soğanlı bir bitki türüdür.
Sümbül ekimi için en ideal mevsim sonbahar desek yanlış olmaz. Sümbül bitkisinin filizlenme evresi de en sağlıklı şekilde sonbahar aylarında gerçekleştiğinden eğer ilk kez sümbül ekecekseniz sonbaharın hemen başlarında ekmenizi öneririz.
Sümbül güzel kokulu olmasından ötürü her yerde sevilir. Soğanlı bahar bitkilerinden olup yetiştirilmesi basittir. Kış aylarında yeşermeye başlar. Yılda sadece bir defa çiçek açar.
Işık: Sümbülün ihtiyacı olan güneş ışığı dolaylı olarak karşılanmalıdır. ... Isı: Rüzgarı çok sevmeyen sümbül bitkisi, ortalama 15 derece ısıda canlı kalabilir. ... Toprak: Sümbül çiçeğinin toprak seçimi hafif nemli ve bolca humuslu olmalıdır.

Bir cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.