Bonsai ağacı bakımının temelleri: En iyi Bonsai nasıl bakılır
Bonsai ağaçları, ortalama bir iç mekan bitkisine kıyasla daha hassas olsalar da, birkaç temel kural, herkesin kendi ağacına düzgün bir şekilde bakmasını sağlamalıdır. En önemlisi sulama, gübreleme ve onu yerleştirmek için doğru konumu seçmektir. Bu konular, daha fazla bilgi ve ücretsiz dersler için çevrimiçi kurslarımızda da tartışılmaktadır:
Bonsai’mi ne sıklıkla sulamalıyım?
Daha önce belirtildiği gibi, bir Bonsai ağacının ne sıklıkla sulanması gerektiği, kesin bir kılavuz sağlamak için çok fazla faktöre bağlıdır. Bunun yerine ağaçlarınızı ayrı ayrı gözlemlemelisiniz. Aşağıdaki genel kurallar, Bonsai suyunu doğru şekilde sulamanıza yardımcı olacaktır:
Toprak biraz kuruduğunda ağaçlarınızı sulayın.
Bu, ağacınızı toprak hala ıslak iken değil, sadece biraz kuru hissettiğinde sulamanız gerektiği anlamına gelir; toprağı yaklaşık 0,4 ” (bir santimetre) derinlikte kontrol etmek için parmaklarınızı kullanın. Ama asla bir ağacın tamamen kurumasına izin vermeyin! Daha fazla deneyim kazandıktan sonra, bir ağacın ne zaman sulamaya ihtiyacı olduğunu (hissetmek yerine) görebileceksiniz.
Rutin olarak asla sulama yapmayın.
Günlük rutinde sulamak yerine, ne yaptığınızı tam olarak bilene kadar ağaçlarınızı tek tek gözlemlemeye devam edin.
Doğru toprak karışımını kullanın Toprak karışımı,
ağaçların ne sıklıkla sulanması gerektiğini büyük ölçüde etkiler, çoğu Bonsai ağacı için ½ ila ¼ ila ¼ oranında birbirine karıştırılan bir akadama, süngertaşı ve lav taşı karışımı iyi olmalıdır. Bununla birlikte, ağaçlarınızı düzenli olarak sulayamadığınızda daha fazla su tutan (daha fazla Akadama, hatta saksı gübre kullanarak) bir karışım kullanın.
Ne sıklıkla TOPRAK DEĞİŞİMİ yapmalıyım?
Bir Bonsai ağacının ne sıklıkla saksıya ekilmesi gerektiği, saksı / saksı boyutuna ve ağaç türüne bağlıdır . Hızlı büyüyen ağaçların her iki yılda bir (hatta bazen her yıl) saksı değişimi gerekirken, daha yaşlı ve daha olgun ağaçların her üç ila beş yılda bir saksı değişimi gerekir. Rutin bir yerde saksı değiştirmeyin, bunun yerine ağacı saksısından dikkatlice çıkararak ağaçlarınızı her ilkbaharda kontrol edin. Bir Bonsai, kökler kök sistemi etrafında döndüğünde saksı değiştirilmelidir. Kökler hala toprakta kaldığında, tekrar kontrol etmeden önce bir yıl daha bekleyin.
Ne zaman?
Saksı değişimi işinin normalde ilkbaharın başlarında yapılması gerekir; ağaç hala uyku halindeyken. Bu şekilde, bir ağaç üzerinde saksı değişimi yapmanın zarar verici etkisi minimuma indirilir, çünkü ağacın henüz tam olarak yetişmiş bir bitki örtüsünü sürdürmesi gerekmez. Erken ilkbaharda saksı değişimi, ağaç büyümeye başlar başlamaz kök sistemine yapılan hasarın kısa sürede onarılmasını da sağlayacaktır.
Bonsai ağacı için toprak karışımı
Doğru toprak karışımını seçmek, ağaçlarınızın sağlığı için çok önemlidir, ağaca su sağlamak için yeterli suyu emerken, köklerin çürümesini engelleyecek kadar süzülmelidir. Bazı ağaç türleri özel toprak karışımlarına ihtiyaç duysa da, aşağıdaki karışım çoğu ağaç için uygundur:
Akadama, süngertaşı ve lav taşını 2: 1: 1 oranında karıştırın. Ağaçlarınızı düzenli olarak sulamak için vaktiniz olmadığında, nemli bir iklimde yaşarken daha fazla su emen bir karışım seçin (daha fazla Akadama kullanın).
Bonsai ağacı yüzeyleri
İyi bir toprak karışımında gerekli olan bir dizi nitelik vardır
İyi su tutma
Her sulama arasında Bonsai’ye nem sağlamak için toprağın yeterli miktarda su tutabilmesi ve tutabilmesi gerekir.
İyi drenaj
Fazla su, tencereden hemen boşaltılabilmelidir. İyi drenajı olmayan topraklar çok fazla su tutucudur, havalandırmadan yoksundur ve tuz oluşumuna yatkındır. Çok fazla su tutma, köklerin çürümesine ve ağacı öldürmesine neden olur.
İyi havalandırma
Bir Bonsai karışımında kullanılan partiküller, her partikül arasında küçük boşluklara veya hava ceplerine izin verecek büyüklükte olmalıdır. Kökler için oksijen ihtiyacının yanı sıra, iyi bakteri ve mikorizaların bozulmadan bırakılması da önemlidir, böylece gıdanın işlenmesi, kök kılları tarafından emilmeden önce gerçekleşir ve fotosentez için yapraklara gönderilir.
Parçacık bazlı, iyi yapılandırılmış inorganik bir toprak, suyun hızlı drenajına ve temiz havanın sürekli olarak toprağa girmesine izin verir. Herhangi bir yapıya sahip olmayan sıkıştırılmış bir organik toprak, havalandırma ve drenajdan da yoksundur ve bu, köklerde, ağaçlarda ve köklerde sağlık sorunlarına yol açabilir.