Begonya ev bitkisi olarak tutmak – konum ve bakımla ilgili önemli ipuçları

Begonviller sadece bahçe, balkon ve teras için değildir. Ayrıca apartmanda kendilerini evlerinde hissederler. Ama sadece onlara düzgün bakarsan.
Sadece açık havada harika görünmekle kalmaz, aynı zamanda begonya da büyüleyici bir ev bitkisidir. Çok sıcak olmayan, aydınlık bir yerde tüm ihtişamını ortaya çıkarır ve izleyiciyi memnun eder. İnanılmaz biyolojik çeşitlilik, hem çiçekli örnekler hem de yapraklı begonyalar sunar. İç mekan begonyaları söz konusu olduğunda, birçok çiçeğe sahip bitkiler ve yaprak begonyaları arasında bir ayrım yapılır. Yaprak begonvillerinde yapraklar tırtıklı, saçaklı veya kıvrıktır ve çeşide göre farklı boyutlardadır. Pek çok çeşit, yeşil ve kırmızı tonlardaki güzel yaprak çizimleriyle de etkileyicidir.

Bununla ilgili en iyi şey: Bakım çabası düşüktür ve begonyalar sağlam ve dayanıklıdır.

Az bakım, harika etki!

İç mekan bitkileri olarak özellikle uygun olan özel çeşitleri vardır. Bu, örneğin kraliyet begonyasını içerir. Begonia Rex melezlerine aittir ve birçok türde bulunur. Göz alıcı yapraklar renkli veya tek renkli olabilir. Yaprak begonyaları arasında bir diğer muhteşem örnek de kirpik begonyasıdır.

begonya bakımı

evde begonya

Açık yeşil yapraklar dıştan koyu renkte çizilir, böylece yaprak görünümü kirpik çizgisine sahip bir göze benzer.
İç mekanlarda gelişen çiçekli begonyalar için de seçim çok büyük. Burada beyazdan koyu kırmızıya ve küçük veya büyük çiçekler arasında seçim yapabilirsiniz – begonya boşuna en popüler iç mekan bitkilerinden biri değildir. Ancak göz alıcı kişinin kendine gelmesi için konum çok önemlidir.

Begonya tam burada

Begonviller parlaklık sever. Buna karşılık, ne yaprak begonyaları ne de çiçekli bitkiler doğrudan güneş ışığına tolerans göstermez. İdeal bir konum kuzey veya doğu penceresidir. Kışın , yeterli parlaklık sağlayan bir bitki ışığı kullanmak mantıklıdır.

Oda da çok sıcak olmamalıdır. Dikkatli olun: radyatörler çoğu pencerenin altına monte edilir. Begonviller çok sıcak, yükselen ısıtma havasına tahammül etmez. 20 derece civarındaki oda sıcaklıkları idealdir.

İç mekan begonyalarına nasıl düzgün bakım yapılır

Saksı ve toprak:
Bitki saksısı çok büyük olmamalıdır. Pot boyutunu kök topuna göre ayarlayın. Zaman begonya, kullanımı dikim nötr veya hafif asidik pH ile saksı toprağı. Ancak çok fazla toprağın su basmasına neden olacağını unutmayın. Tencerenin dibinde genişletilmiş kilden bir drenaj oluşturursanız veya tencerenin dibinde bir delik varsa ve bir bardak altlığında duruyorsa önlem alabilirsiniz. Suladıktan sonra tabağı daima boşaltın, çünkü alttan gelen nem begonyaya zarar verir.

Suya:
Bitkileri düzenli olarak kireçsiz musluk suyu veya oda sıcaklığında damıtılmış su ile sulayın, çünkü bu bitkiler için naziktir. Toprak asla tamamen kurumamalıdır. Yapraklar ayrıca zaman zaman ılık bir duşun tadını çıkarır. Nem eksikliği varsa külleme yayılır.
Gübreleme:
İç mekan begonyalarının yaprak büyümesi ve çiçeklenmesini sürdürmek için suda çözünür bir gübreye ihtiyacı vardır. Ancak dikkatli olun: Yeni saksı bitkilerini yaklaşık üç ay gübrelemeyin, çünkü piyasada bulunan saksı toprağı zaten gübre içermektedir! Daha sonra ilkbahar ve yaz aylarında ayda bir, kışın ise sadece büyük aralıklarla gübreleyin.

Özet:

  • Konum aydınlık olmalı ve çok sıcak olmamalıdır
  • düzenli su
  • Su basmasından kaçının
  • Ayda bir, kışın daha az gübreleme yapın
Sulama: begonya bitkinizi doğru bir toprakla buluşturup doğru bir alanda büyütmeye başladıktan sonra dikkat etmeniz gereken en önemli konu sulaması. Toprağının hep nemli kalması gereken bu bitki için kış aylarında daha az, yaz aylarında ise daha çok sulama yapmalısınız.
Güneş ışığını dolaylı alan yerleri tercih etmelisiniz. Yarı gölge yerlerde de rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Bitkinin sulamasını ilkbahar aylarından itibaren kademeli artırın. Özellikle yazın çok sıcak günlerde bitkinin su ihtiyacı daha da artacağından sulamasına dikkat etmelisiniz.
-15 C'ye kadar soğuğa dayanıklı bir bitkidir. Ancak aşırı soğuk olan yerlerde, kış aylarında -15 C'nin altındaki sıcaklıklara karşı korunmalıdır.
Yumrulu begonya (Begonia X tuberosa): Sadece hibrid cinsleri yenebilir. Damakta gevrek, limonsu. Çiçekleri ve sapı oksalik asit içerdiği için gut, böbrek taşları ve romatizma hastaları yememeli.

Bir cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.