Şakayık bakarken hangi püf noktalara dikkat etmeliyiz

Büyük, rengarenk çiçekleri, şakayıkları, çok fazla bakmanız ve kesmeniz gerekmeyen popüler bahçe bitkileri yapar. Sonraki makalede nelere dikkat etmeniz gerektiğini özetledik. Bu arada: Şakayık, adından da anlaşılacağı gibi bir gül değil, bir düğün çiçeği bitkisidir.

Şakayık – onlara bakarken göz önünde bulundurmanız gereken ipuçları

Şakayıklar, botanikçilerin şakayık dediği gibi, kabaca iki kategoriye ayrılabilir: uzun ömürlü ve çalı şakayıkları. İki tür arasındaki önemli bir ayırt edici özellik, çok yıllık şakayıkların sonbaharda toprağa çekilmesi, çalı şakayıklarının yapraklarını kaybedip odunlaşmış filizler oluşturmasıdır.

Şakayık, rüzgardan biraz korunaklı güneşli bir yeri tercih eder. Öte yandan bitkiler, doğrudan güneş ışığına daha az maruz kalmayı takdir ederler.

Şakayıkların iyi gelişmesi için yerlerini önceden dikkatlice seçmelisiniz. Diğer bitkilerin aksine, çiçek sonradan hareket ettirilirse ona pek tahammül etmez.

Şakayıkların besin açısından zengin, iyi drene edilmiş killi bir toprağa ihtiyacı vardır. Toprağın pH’ı asla 6’nın altına düşmemelidir, bu nedenle toprağı kompostla önceden hazırlamamalısınız. Gri şakayık küfü gibi mantar hastalığı riski, toprak çok humus bakımından zenginse son derece artar.

Şakayıklar Ağustos veya Eylül aylarında ekilir, böylece soğuk çatlama başlamadan önce hala kök oluşturabilirler.

Bitkilere yalnızca uzun süreli kuraklık durumunda ek su sağlarsınız. Ancak, su basması gelişmemelidir çünkü şakayıklar buna hiç tahammül edemezler.

Şakayıklar yılda iki kez döllenir. İlkbaharın başında tam bir mineral gübre ile ve sonbaharda potasyum içeren karmaşık bir gübre ile .

şakayı fiyatı

şakayık çiçeği

Çok yıllık şakayıkların özellikleri

Çiçeklenme dönemi Mayıs ayında başlayan çok yıllık şakayıklar üç gruba ayrılır: yabani türler, soylu şakayıklar ve melez şakayıklar. İkincisi, çeşitli oyun türleri arasında bir çaprazlamadır ve özellikle dirençli olduğu düşünülmektedir.

Çok yıllık şakayık, yere dört santimetreden daha derine dikilmemelidir. Aksi takdirde, bitki çiçek açmayabilir veya ilkbaharda çiçeklerin oldukça fakir olduğu ortaya çıkabilir . Çok yıllık şakayık kökleri toprağın derinliklerinde büyür.

Çalı şakayıklarının aksine sadece yaklaşık 60 ila 100 santimetre yüksekliğe ulaşan çalılık çok yıllık şakayıklar, yeşil yapraklarını sonbahara kadar tutar.

Otsu şakayıkları sonbaharda mutlaka budamanız gerekmez, ancak şiddetle tavsiye edilir. Mantarlar yapraklarda kışı geçirirken mantar enfeksiyonu riskini en aza indirmek için şakayıkları yerin hemen üstüne kesin. Bitkiyi kestikten sonra, önlem olarak budama makasını dezenfekte edin.

Çok yıllık şakayıklarda görülen mantar hastalığını çürüyen gövdelerden tanıyabilirsiniz. Ayrıca bitkilerde çok sayıda kurumuş tomurcuk bulunur.

şakayık çiçeği nasıldır

şakayık ne zaman açar

Çalı şakayıklarının bakımı ve budaması

Çalı şakayıkları, anti-kan özellikleri nedeniyle 2000 yıl önce Çin tıbbi tıbbında şifalı bitkiler olarak kullanılmıştır. Zamanla şakayık kendini bir süs bitkisi olarak kabul etti ve imrenilen bir statü sembolü haline geldi.

Dikim yaparken, çalı şakayısını çok yıllık şakayıktan çok daha derine diktiğinizden emin olmalısınız. Böylelikle şakayık kendi başına kökler oluşturabilir, bitkiyi yaklaşık altı inç derinliğe kazın.

Çok yıllık şakayıkların aksine, önemli ölçüde daha yüksek büyüyen çalı şakayıklarının çiçeklenme zamanı Nisan ayı başlarında başlar . En az 25 santimetrelik ortalama bir çiçek boyutuyla, çalı şakayısı, çok yıllık şakayıkların çok daha küçük çiçeklerine kıyasla burada da puan alabilir.

Çalı şakayıklarının yeni sürgünleri ilkbaharda gelişir. Bitki dona dayanıklı olmasına rağmen çift haneli eksi derecelerde genç sürgünler için kritik hale gelir. İlkbaharda hala çok soğuksa, bitkiye tomurcuklanmayı geciktirmek için kalın bir malç tabakası sağlamalısınız. Sıcaklık yükselir yükselmez, malçları tekrar çıkarın.

Çalı şakayıklarının sürgünleri odunlaşır, bu nedenle sonbaharda bitkinin budanmasına gerek yoktur. Ara sıra kes ama zarar vermez.

Şakayık, gri küf gibi bir mantar hastalığı tarafından saldırıya uğramışsa derhal kesmelisiniz. Özellikle ılık ve nemli bir baharda meydana gelen bu istilayı, şakayıklarının solmuş sürgünleri ile kolayca fark edebilirsiniz.

Şakayık çiçeğinizi yetiştireceğiniz toprağın yeteri derecede humuslu olması gerekir. Şakayık bitkinizi büyüttüğünüz alanda çok fazla hava akımı olmaması gerekir. Bitkinizin yetiştiği ortamı iyi belirleyip yerini değiştirmemeniz gerekir.
Bu bitkinin en önemli özelliği bahçelere uygun oluşudur. Saksılarda yetişmesi ve yeterli büyümeyi gösterebilmesi çok daha zor olmaktadır.
Şakayık çiçeği, bahçelerde, güneş gören yerlerde yetişmeyi çok sever. Çiçeğin boyları yarım ve 1 metre arasında değişebilmektedir. Kış aylarında soğuğu sevmediklerinden dolayı, hemen solarlar. Her çiçek gibi bahar aylarında canlanır.

Bir cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.