Orkide Kediler İçin zararlı mı?
Bir kediniz varsa, bitkilerinizi kedinizden ayırmayı düşünebilirsiniz. Bahçede güneşli bir oda gibi ayrı bir alana sahip olduklarından emin olun. Bu alan aynı zamanda harika bir stres giderici sığınaktır. Ancak, kedinizi dışarıda tutmak için bu odaya kedi geçirmez bir kapı veya kapı yerleştirdiğinizden emin olun. Kedilerin sınırları sevmediği bilinir, bu nedenle memnuniyetsizliklerini doğrudan ifade ederler. Nedeniniz ne olursa olsun, kedinizin güvenliği ve orkidelerinizin sağlığı konusunda sıkı ve dikkatli olmalısınız.
Phalaenopsis orkideleri
Phalaenopsis orkideleri gerçekten kedilere zarar verir mi? Bu bitkinin zehirli bir bitki kategorisine girmediğini bilmek önemlidir, ancak yine de onların yanında dikkatli olmanız gerekir. Zehirli olmasalar bile kızarıklık veya su toplamasına neden olabilirler. Emin değilseniz onları kedinize vermekten kaçınmalısınız.
Cypripedium türleri
Cypripedium türleri genellikle kediler için toksik olmamasına rağmen, evinizde yetiştirmeden önce bir uzmana danışmalısınız. Davis’teki California Üniversitesi’ne göre, pembe-beyaz bayan terlik orkide kediler için biraz zehirlidir. Davis’teki California Üniversitesi, 25000’den fazla orkide türü olduğunu ve kedinizin herhangi biriyle temas etmesi durumunda toksisite belirtileri açısından izlenmesi gerektiğini söylüyor.
Kediler için zararlı olan diğer bitkiler
kırmızı biber
Kediler, orkideler ve kırmızı biber de dahil olmak üzere belirli bitki ve çiçeklere çekilebilir. Kediler burunlarından ve patilerinden acı biber tükürürler, bu da onları rahatsız eder ve sağlıkları için potansiyel olarak toksik hale getirir. Acı biber çoğu bitki için zararlı olmasa da, bahçenizin kedisiz bir bölge olarak kalmasını istiyorsanız, bundan tamamen kaçınmak en iyisidir.
laleler
Kedinize yanlışlıkla lale verdiyseniz, hemen bir veterinere götürmelisiniz. Normal bir kızarıklık gibi görünebilir, ancak evcil hayvanınız aslında Lalelerin neden olduğu bir hastalıktan mustarip olabilir. Bunun nedeni, lalelerde bulunan iki anti bakteriyel bileşik olan Tulipalin A ve B’yi içermeleridir. Bitkinin polen ve lale özleri kediler için son derece zehirlidir ve kedilerin cilt ve bağışıklık sistemleri son derece hassastır. Bu nedenle evcil hayvanınız ne pahasına olursa olsun lalelerden uzak tutulmalıdır.
Neyse ki, lale zehirlenesi kediler için ölümcül değildir. Çiçeğin yutulması kusma, ishal ve genel rahatsızlığa neden olabilir. Yaşlı kediler susuz kalabilir ve solunum yetmezliği yaşayabilir. Sağlıklı kediler genellikle hiçbir toksisite belirtisi göstermezler. Kediniz lale yemişse, semptomların daha ciddi hale gelmesini önlemek için veterinerinizle iletişime geçin. Kedinizin lale yediğinden şüpheleniyorsanız, ilk adım kedinizi izlemektir.
nergis
Nergislerin zehirli özellikleri, kedilerde çeşitli semptomlara neden olabilir. Bunlar arasında düşük kan basıncı, ishal, aşırı salya, kusma ve doku tahrişi bulunur. Yutulduğunda nergis ayrıca kalp aritmilerine ve solunum depresyonuna neden olabilir. Bununla birlikte, kediler nadiren nergis zehirlenmesinden ölür. Kedinizin nergis tükettiğinden şüpheleniyorsanız, hemen veterinerinizi ziyaret edin.
Nergis insanlar için zehirlidir
Nergisleri insanlar için zehirli yapan temel kimyasal, yutulduğunda ölümcül olabilen likorindir. En zararlı nergis kimyasalı, güçlü bir kusturucu olan ve sinir sistemini etkileyen likorindir. Aynı zamanda protein sentezini de engeller. Bu nergis kimyasalı insanlar için ölümcül olmasa da insanlar dahil hayvanlar için zehirlidir.