Manolya çiçeği ve bakımı hakkında bilgiler

Manolya çiçeği ( Magnolia )’nin  büyüsünden kimse bu kadar çabuk kurtulamaz . Bol çiçek açan ağaçlar baharı sadece bahçeye değil, birçok şehre de getirir. Burada manolya ağacının çiçek açmaması durumunda ne olabileceğini öğrenebilirsiniz.

Manolyalar çok eski bitkilere aittir ve 100 milyon yaşın üzerindedir. Buna göre çiçekleri de orijinaldir. Yapraklar spiral şeklinde düzenlenmiştir ve sabit sayıları yoktur. Stamenler ile aynıdır. Bu, manolya çiçeklerini eski çağlardan kalma bir kalıntı yapar. Ama hiçbir şekilde eski moda değil. Aksine, çünkü kimse büyük çiçeklerinin güzelliğinden kaçamaz.

Manolya nasıl yetişir?

Manolya ne anlama geliyor?

Manolya ne zaman çiçek açar?

Manolya, mutlak bir erken gaftır. Bazı türler ihtişamlarını Mart ayı başlarında göstermeye başlar. Manolya yıldızının ( Magnolia stellaria ) beyaz çiçekleri ilkler arasındadır .  Mayıs ayında mor manolya ( Magnolia liliifolia ) çiçeklenmesinden önce gelmesi uzun sürmez . Yapraklar çiçek açtıktan sonra ancak gün ışığına çıktığı için beyazdan pembe-kırmızıya çiçekler daha da parlar. Arada geç don olmazsa çiçeklenme yaklaşık üç hafta sürer – manolya çiçekleri buna duyarlıdır ve kahverengiye döner. Geç donların sık olduğu bir bölgede yaşıyorsanız mutlaka geç çiçek açan bir manolya çeşidi dikmelisiniz.

Farklı manolya türleri farklı çiçeklenme zamanlarına sahiptir.

Etkileyici bu bitkinin ana çiçeklenme zamanı Nisan ve Mayıs aylarında olup, bazı çok erken çiçek açan çeşitler çiçeklerini Mart ayı başlarında açar. Diğerleri ise ihtişamlarını sadece yaz aylarında geliştirirler. Genel bakışımızda, en popüler manolyaların çiçeklenme zamanlarını bulacaksınız.

Manolya çiçeği zamanı

Ana manolya türlerinin çiçeklenme zamanları

İlkbaharda, çoğunlukla beyaz, pembe veya mor, büyük çiçekler manolya uzaktan görülebilir. Manolya aile – Asya ve Kuzey Amerika kıtasına başlangıçta yerli – farklılık etrafında 230 farklı türü kapsamaktadır ölçüde içinde kendi yüksekliği açısından , çiçek şekli ve zamanı çiçekli. Yemyeşil çiçeklenme genellikle yaklaşık 14 gün sürer ve bazı ağaçlar daha sonra ikinci kez çiçek açar.

Yaz aylarında çiçek açan manolyalar dona karşı daha az hassastır

Geç çiçek açan manolya çeşitlerinin avantajı, ilkbahar donlarına karşı daha düşük duyarlı olmalarıdır. Bu geç donlar, her gururlu bitki sahibinin kabusudur, çünkü genellikle harika çiçeğe bir gecede ani bir son verirler. Sonuç donmuş, kahverengi yapraklar ve çiçeklerdir. Bu talihsizlik bir yaz manolyasıyla başınıza gelmeyecek.

Manolya neyi temsil eder?

Manolya neyi temsil eder?

Ipuçları ve Püf noktaları

Sonbaharda diktiğiniz manolya henüz çiçek açmak istemiyorsa umutsuzluğa kapılmayın . İlk iki yılda sadece birkaç örnek çiçek açar. Hatta bazı çeşitlerin çiçek açması 10 yıla kadar sürebilir.

Manolyanın çiçek açmamasının birçok nedeni olabilir. Yani hemen endişelenmenize gerek yok, bu genellikle sadece bir zaman meselesidir.

Manolya Çiçeği çiçek açmamasının çeşitli nedenleri vardır:

Bitki çok genç:  çiçeklerine odaklanmadan önce kendilerini büyütmeleri gerekir. Çiçekleri temelde sadece üreme için kullanılır ve çok fazla güç gerektirir – bu nedenle genç manolyalar aslında hala çocuktur. Manolyanın çiçek açması on yıla kadar sürebilir. Bu, türüne ve çeşidine, aynı zamanda manolyanın tohumlardan mı yoksa çeliklerden mi yetiştirildiğine bağlıdır.

Don , manolyanın çiçek açmamasının en yaygın nedenidir. Bazı kışlar o kadar soğuk geçer ki tomurcuklar donarak ölür. Geç donlar da buna neden olabilir, çünkü tomurcuklar çiçeklenmeden hemen önce ve çiçeklenme sırasında özellikle hassastır. Bazı türler ve çeşitler de yeterince dona dayanıklı değildir. Donmaya duyarlı türler genellikle çiçek açmayı başaramayarak soğuk kışlara tepki verir. Manolya’nızı geçen yıl sonbaharda döllerseniz çiçeklenme daha da hassas olacaktır.

Manolya çiçeği nerede yetişir?

Manolya çiçeği saksıda yetişir mi?

Budama:  sonbaharın başlarında gelecek yıl için tomurcuklarını zaten oluşturuyor. Ağacınızı çok geç kestiyseniz,  çiçek açmayı bırakacaktır. Manolyanın önce toparlanması ve yeni güç kazanması gerektiğinden, radikal budamalar bile bir süre çiçek kaybına neden olur.

Sonbahar kuraklık: Çiçek geliştirmek yorucudur ve çok fazla güç gerektirir. Ama her şeyden önce manolyanın bunun için çok suya ihtiyacı var. Bu bitkinin çiçeğine daha yakından bakmışsanız, yaprakların ne kadar kalın olduğunu fark etmişsinizdir. Bunun için çok su gerekiyor. Sonbahar kuru kalırsa bitkide yeterli su kalmayacaktır. Manolya, üreme için değil, kendi büyümesi için hala mevcut olan küçük suyu kullanır.

Yanlış yer:  bulunduğu yerde rahatsızlık duyuyorsa çiçek açmak istemez. O halde manolyanızın yerini kontrol edin.

Manolya İsminin Anlamı: Çok iri, beyaz çiçekler açan, yaprakları almaşık, parlak yeşil renkte süs bitkisi.
Aşılama Yöntemiyle Üretim. Yandan kertikli aşı yöntemi tercih edilir. M. grandiflora türü anaç olarak kullanılır. ... Çelik ile Üretim. Yaz aylarında yeşil yaprak kullanılmalıdır. ... Daldırma Yöntemiyle Üretim. İlkbahar aylarında veya Ağustos'ta yapılmalıdır. ... Tohumla üretim. Basit bir yöntemdir.
Manolya bitkisini bahçenizde yetiştirebileceğiniz gibi, manolya ağacını saksıda da rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.
İri ve gösterişli çiçekleri sarı, beyaz, kırımızı ve mor renginde olabilir. Hoş bir kokuya sahip. Nemli, gevşek, derin, besince zengin, iyi drenajlı ve asidik toprak seviyor.

Bir cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.