Kalanşo Çiçeği Bakımı ve Çiçek Açtırma

Kalanşo Çiçeği

Kalanşo çiçeği, az yer kaplayan ve narin bir görüntüsü olan Asya ve Afrika kökenli bir bitkidir. Kalanşo çiçeğinin adının anlamı ise düşen ve yeşeren şeklindedir. Bir sukulent türüdür ve diğer sukulent türleri gibi kırılan dallarının ve yapraklarının kırıldıkları yerden yeniden yetişir. Yaprakları çok uzun değildir o nedenle salonlarda çok rahatlıkla kullanıldığından çok tercih edilen bir bitkidir.  Bulunduğu ortama ayrı hava katan bu bitki maksimum 25-35 cm uzunluğuna ulaşabilmektedir.  125’ten fazla türü vardır. Bunun yanı sıra serin ve humuslu toprakları seven bir bitkidir.

Aşırı sudan ve direkt güneş ışığından hoşlanmaz. Havadar ve aydınlık ortamları tercih eder.  Uzun süre çiçek açma özelliğine sahiptir. Sonbahar ile yaz mevsiminin başına kadar çiçek açabilir. İlkbahar da havaların yeni ısınmaya başladığı dönemde gelişimi hızlıdır. Yaz mevsiminde ise gelişimi yavaşlar ve çiçek açmaz hale gelir. Çok farklı rengi olan bir çiçektir. Gülümseme ve mutlulukla ilişkilendirilen bir çiçek olduğundan mutlu olmasını dilediğiniz herkese, örneğin yeni evlenen bir arkadaşınıza hediye olarak götürebileceğiniz bir çiçektir. Evinizin için de olduğu gibi balkonunuzda da rahatlıkla kullanabileceğiniz bir çiçektir.

kalanşo çiçeği nerede yetisir

Kalanşo Çiçeğinin Bakımı

Kalanşo çiçeğinin bakımını doğru bir şekilde yapmak istiyorsanız hiçbir adımın aşırısına kaçmamanız gerekir. Ne fazla güneşe maruz kalmalı ne de fazla su vermelisiniz. Kışın güneş gören bir yerde, yazın ise gölgede durması gerekir. Kalanşo çiçeğinin yaz aylarında bulunduğu ortamda ki ideal sıcaklık 10-12 derece arasında ve kış aylarında 14-15 derece arasında olmalıdır. Yılda bir kere Nisan ayında toprak değişimi yapmanız yeterlidir. Ama en azından yılda bir kez toprak değişimini mutlaka yapın. Aksi takdirde çiçeğinizden istediğiniz verimi elde edemeyebilirsiniz.

Toprak değiştirirken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus yeni saksının eski saksıdan en az bir numara büyük olması gerektiğidir.  Kalanşo çiçeği yaz aylarında haftada 2 kere sulanması gerekir. Kış aylarında ise haftada 1 kere sulamak yeterli olacaktır. Kalanso çiçeği sulama esnasında hep aynı miktarda (aynı kap) ile sulanmalıdır ve rüzgar akımı olan yerlerden uzak tutulmalıdır. Bazen yaprakları solabilen bu bitkinin bir daha çiçek açması için solan yaprakları kesilerek budanmalıdır. Budandıktan sonra dikkat edilmesi gereken bir husuta budanan bölgenin içerisine hava akımının girmesine engellemek için, üzerinin kapatılmasıdır.

Kalanşo Çiçeğinin bakımını maddeleyecek olursak;

  • Dolaylı ışıktan yararlanan bir bitki olduğundan yazın gölgede kışın ise güneş ışığı alan bir yerde konumlandırmalıyız.
  • Çok fazla soğuk ve sıcak gibi hava akımlarından ve rüzgardan korumalıyız aksi takdirde havada çiçeğin yaprakları ve kökleri zarar görür.
  • Yılda en az bir kez vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır.
  • Saksı değişimi genellikle sıcak ayların başlangıcı olan nisan da yapılmalıdır. (Nisan sonu)
  • Kış aylarında bitki çok az sulanmalıdır.
  • Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacı artacağından yine abartmamak kaydıyla haftada iki kez sulanmalıdır ve sularken su toprağın her tarafına ulaşacak miktarda olmalıdır.
  • Bitkiyi sularken kullanılan kap her zaman aynı olmalıdır ki su miktarı da aynı olsun. Bir diğer hususta sulamaları hep aynı günler yapmanızdır.

Kalanşo Bitkisinin Çoğaltılması

Kalanşo çiçeği, diğer sukulent türlerinde olduğu gibi genel olarak sağlıklı bir yaprak dibinden kırılarak bir bardak su içerisinde bir hafta bekletilerek köklendirilebilir. Daha sonrasında kök filizi veren yapraklar küçük bir saksıya dikilerek can suyu verilir. Bu bitkinin gelişiminin fazla olmaması ve boyunun çok fazla uzamaması sizi endişelendirmesin. Genel yapısı itibariyle bu bitki çok fazla uzamaz. Diğer sukulent türlerinde de uygulanan bu yönteme kökten ayırma yöntemi denir.Mayıs ayında yapılması önerilen bu yöntemde kökten ayrılan 2.bitkimiz en kısa zamanda büyüyerek çiçek açar ve diğer bitkide tekrar kök vermeye başlar.

Kalanşo Çiçek Açtırma

Kalanşoların tercih edilme sebeplerinden biri de sonbahar ve ilkbahar arasında daha verimli, yaz mevsimin de daha az çiçek açmalıdır. Neticede 4 mevsim çiçek açan bu bitki için gerekli püf noktalar uygulanırsa bitki herhangi bir zarar görmeden çiçek açmaya devam edecektir. Örneğin açan çiçekleri solduktan sonra mutlaka dalından kırmanızdır. Kırılan dallar kısa sürede size yeni çiçekler verecektir.

Önemli Notlar:

Bunca emek verdiğiniz çiçeğinizin basit çözülebilir nedenlerden dolayı solmasını istemezsiniz. Bu nedenle ufak sinekler, toprağında kurtlar ya da benzer zararlıların kalanşoyu etkilemesini önlemeniz gerekir. Bu sorunlar ilaçlama ile giderilebilir. Bazen de toprak değişimi yapılması gerekir. Zamanında önlem almanız çiçeğiniz ve sizin açısından önemlidir. Aksi takdirde çiçeğinizin düşen verimini toparlamak çok daha zor bir hal alacaktır.

Dolaylı ışıktan yararlanan bir bitki olduğundan yazın gölgede kışın ise güneş ışığı alan bir yerde konumlandırmalıyız. Çok fazla soğuk ve sıcak gibi hava akımlarından ve rüzgardan korumalıyız aksi takdirde havada çiçeğin yaprakları ve kökleri zarar görür.
Kalanşo çiçeği, diğer sukulent türlerinde olduğu gibi genel olarak sağlıklı bir yaprak dibinden kırılarak bir bardak su içerisinde bir hafta bekletilerek köklendirilebilir. Daha sonrasında kök filizi veren yapraklar küçük bir saksıya dikilerek can suyu verilir.

Bir cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.