Bonsai bakımı sırasında En güzel ipuçları
Bonsai, evrenin minyatür hali olarak kabul edilir. Bonsai, küçük, sığ kaplarda pek çok türden bazı ağaç ve çalıları yetiştirme sanatıdır. Dikkatli ve hassas bir eğitim ve budama yoluyla bitki, daha yaşlı, olgun bir ağaç görünümü vermek için yavaşça şekillendirilir ve manipüle edilir. Ağaç, doğada büyüyen bir ağacın nasıl görüneceği ile daha uyumlu bir şekil alır. Büyüyen bir ağacı veya çalıyı birkaç yıl içinde istenen bir şekle sokmak için sakin bir sabır gerekir; her yönü iyi düşünülmüş ve her eylem hassas ve bilinçli olmalıdır.
Bonsai muhtemelen Çin’de ortaya çıkmıştır ve ilk olarak pun-sai (tepsi bitkisi) olarak adlandırılmıştır. Tang hanedanlığından Çin mezar resimleri sığ saksılardaki ağaçları gösteriyor ve bonsai benzeri bitki şekillendirme sanatının en azından o kadar eski olduğunu anlayabiliriz. Bazıları, Çin’deki köklerinin MÖ 206’ya kadar uzanabileceğini ve bugün hala hayatta olduğunu düşünüyor.
Çin’den bonsai, muhtemelen ticaret yoluyla ya da kültürel hediye alışverişi yoluyla Japonya’ya göç etti ve 13. yüzyılda yerleşik bir sanat formu haline geldi. Japon rafine ve mükemmel hale getirilmiş bonsai, bugün gözlemlenen birçok estetik prensibi geliştirdi. Ayrıca 20. yüzyılın başlarında Batı’ya eşsiz sanatlarının örneklerini tanıttılar.
Çam ağacının Noel tatillerinde sevilen bir sembol olmaya devam etmesi gibi, Japonlar da bonsai’yi Yeni Yılın önemli bir özelliği olarak görüyorlar.
Bonsai Fiyatları
Eğer hazır büyümüş ve güzel bir kapta bonsai istiyorsanız fiyatları 100 tlden başlıyor. Bonsai ağaçları bir asırdn fazla süre hayatta kalabiliyor ve bilinen en yaşlı bonsai ağacı şu an 400 yaşında.
Bonsai Ağacı Yetiştirmek
Bonsai ağacının yetiştirilmesi için birçok ince detay söz konusu. Eğer ilk kez bonsai ağacı yetiştirmek istiyorsanız bodur çalı türlerini seçmelerini gerekiyor. Çünkü bodur çalı türündeki bonsai ağacı bakım ve yetiştirme konularında çok daha kolay. Bununla birlikte bonsai yetiştirmeye yeni başlayanların hazır bir ağaç ile başlaması çok daha yararlı olabilir. Hazır bonsai ağacı alırken ise dal ve gövde kısmına dikkat edilmesi gerekiyor. Kalın gövdesi olan ve dal sayısı yeterli olan bonsai ağaçları daha sağlıklı oluyor.
Bonsai Ağacı Bakımı Nasıl Olmalı?
Bonsai bakımı konusunda tıpkı diğer her bitki de olduğu gibi sulama konusu başı çekiyor. Bonsainizi sulama konusunda aşırıya kaçmamanız gerekiyor. Aynı zamanda az sulamakta bonsanin ölümüne neden olabilir. Bu nedenle kuru kalmayacak bir şekilde düzenli sulama yapmak en doğru yöntem. Yaz aylarında her gün sulayabilirsiniz. Kış aylarında ise 3 günde bir sulamakta fayda var. Ek olarak yapraklarını da ara ara duşlama yöntemi ile sulamalısınız.
Bonsai ağacının o minimal görüntüye sahip olmasının en temel noktası ise budamadan geçiyor. Budama için özel makasları kullanabilirsiniz. Görsel olarak daha doyurucu bir gelişim sergilemesini istiyorsanız da gövdenin en alt kısmında yer alan dalları budamanız gerekiyor. Böylece bonsai daha rahat şekil alabilir. Budama yaparken de mevsimi göz önünde bulundurmanızda fayda var. İlkbahar ve sonbahar dönemi budama için doğru bir zaman değil.
Isı ve ortam konusunda da bonsai ağaçları oldukça seçici konumdalar. Karanlık ortamı sevmeyen bonsailerin direkt günışığı ile de temas etmemesi gerekiyor. Güneş ışığını ise yalnızca sabah ve öğle saatlerinde görmesi daha bitkinin sağlığı için daha yararlı olacak. Bakımı konusundaki en ideal ortam ise eğer evde yetiştiriyorsanız mutfaklar oluyor. Diğer odalara kıyasla daha nemli olmasıyla mutfak, bonsai bakımı için eşsiz bir yer.